Al Capone și Adi Năstase. Sau Chicago-București și retur

 

NATURAL BORN KILLER
Alphonse Gabriel Capone s-a născut în Brooklyn, N.Y., la 25 ianuarie 1899, într-o familie săracă de imigranți italieni. De foarte tânăr s-a făcut util și, apoi, remarcat în mediul interlop al mafiei siciliene newyokeze, aflată într-o luptă nemiloasă pentru teritorii și controlul afacerilor ilegale cu alte organizații criminale constituite, în principal, pe criterii etnice: mafia olandeză, mafia evreiască, mafia afroamericană, mafia chineză, mafia hispanică etc. Grupările mafiote din marile aglomerări urbane controlau în principal prostituția, cazinourile, pariurile sportive trucate și traficul de droguri (aflat, încă, în fază incipientă). Începând cu 1919, când ”uscații” au reușită să treacă prin Senat Legea prohibiției, de la Atlantic la Pacific și de la Sudul la Nordul Americii, toate clanurile mafiei s-au implicat în producerea, îmbutelierea, transportul și desfacerea băuturilor alcoolice interzise. Așa s-a construit un imperiu financiar ilicit și fabulos, pentru controlul căruia s-a apelat la crimă cu mână armată, s-au mituit funcționari publici, politicieni de rang înalt, polițiști, judecători, contabili, directori de bănci.
Al Capone, în acele vremuri, împlinise 20 de ani, 1,80 m, 90kg  și s-a ”transferat” la Chicago, unde Johnny Torrio avea nevoie de un om de încredere puternic, inteligent, lipsit de scrupule, sângeros. Prima lui slujbă a fost acea de bodyguard la un bordel. Aici s-a procopsit cu un sifilis intratabil, dar și cu o reputație de natural born killer. Înainte să moară, Torrio i-a dat pe mână organizația criminală pe care o conducea și pe care Capone a făcut-o stăpâna incontestabilă a orașului, mai cu seamă după celebrul masacru din Saint Valentine Day, când, la ordinul lui, au fost asasinați toți capii grupărilor mafiote rivale. Nu numai că intrase în Cupolă, dar ajunsese în vârful ei. Nu mai exista drum de întoarcere.

INAMICUL PUBLIC NR.1
Într-un deceniu, Al Capone ajunsese Inamicul Public nr.1, iar pentru arestarea și condamnarea lui a fost nevoie de o echipă de polițiști incoruptibili (conduși de legendarul Eliot Ness), de trădarea unui contabil și de intervenția Fiscului, de care, ca și de moarte, nu scapă nimeni! Al Capone a fost condamnat (pentru evaziune fiscală!) la 11 ani de închisoare, din care a executat 8, la Penitenciarul Statului  Atalanta și la Alcatraz. Avea pe conștiință moartea a 33 de oameni, printre care nume sonore ale mafiilor americane: Dean O’Banion, Earl Weiss, Diamond Joe Esposito, Francesco Uale, Frank și Pete Gusenberg, Albert Anselmi, Jack Zuta, Joe Aiello. Al Capone a murit, pe 25 ianuarie 1947, la 48 de ani, în vila din Palm Island, Biscayne Bay, Florida. Este înmormântat în luxosul Mount Carmel Cemetry, Hillside, Illinois.
Alphonse Gabriel Capone nu a avut, niciodată, nicio proprietate pe numele său. Nu a avut, niciodată, vreun cont bancar. Transferurile bănești le făcea prin Western Union și ele nu depășeau, niciodată, suma de 1.000 de dolari. A făcut numeroase acte de caritate, donații, sponsorizări, gesturi de mecenat. Mulți contemporani îl considerau un fel de Robin Hood autohton care ia de la bogați și împarte la săraci.

MOARTEA NUMELUI CAPONE-SCARFACE
I se mai spunea și Scarface, datorită unei cicatrici, urmă a glontelui care, într-o încăierare de tinerețe, îi zgâriase obrazul.
Al Capone a avut, din căsătoria cu Mae Josephine Coughlin Capone (1897-1986), un singur fiu: Albert Francis ”Sonny” Capone (1918-2004). ”Sonny” Capone s-a născut cu sifilis congenital și a suferit, copil fiind, de o infecție mastoidiană. A fost operat pe creier, rămânând parțial surd. A absolvit St. Patrick High School din Miami și Miami University. A avut 3 neveste și 4 fete. În 1966 și-a schimbat numele în Albert Francis Brown, pentru a scoate din identitatea sa și a urmașilor săi blestemata particulă Capone.

ADI NĂSTASE ȘI POLITICHIA
Adrian Năstase s-a născut în București la 22 iunie 1950. Familia sa venise din satul Hanul de Pământ, comuna Tărtășești, județul Dâmbovița. Tatăl a fost ofițer al Armatei Regale. A absolvit Liceul Sava și Facultatea de Drept din cadrul Universității București. Până în 1989 a fost profesor, judecător, președinte al unor asociații profesionale specializate în drept internațional. Imediat după 1989 a intrat în politică, pe linia neocomunistă ioniliesciană (Frontul Salvării Naționale, PDSR, PSD), ocupând funcții înalte în Parlament, în Guvern și în Partid.
Adrian Năstase a fost parlamentar în mai multe legislaturi, a fost vice-președinte și președinte al Camerei Deputaților, a fost Ministru de Externe în Guvernele Petre Roman și Theodor Stolojan (1990-1992), a fost Prim-ministru al României (2000-2004), a fost secretar general, secretar executiv și, apoi, președinte al PSDR-PSD. În 2003 a manevrat legislativul pentru modificarea Constituției, dând președintelui mandat pentru 5 ani, în loc de 4, fiind sigur că va ajunge la Cotroceni, în locul lui Iliescu. Dar a pierdut algerile din 2004, lăsând drum liber, pentru două mandate (10 ani!), marelui inamic Traian Băsescu.
Dar să ne întoarcem la anii de studenție ai tânărului și ambițiosului Adi Năstase, pentru că acolo sunt rădăcinile viitoarei lui ascensiuni social-politice. Puțină lume știe că prima soție a lui Năstase a fost Ilinca Preoteasa, fata lui Grigore Preoteasa, fost ideolog și demnitar comunist, mort într-un suspect accident de avion în URSS.

PUȚINĂ ISTORIE
Puțină istorie nu strică, nici celor mai tineri, nici celor care n-au știut ori au uitat detaliile acelor evenimente încărcate de mister. Era anul 1957 și toată conducerea Partidului Muncitoresc Român fusese invitată să participe, la Moscova, la aniversarea a 40 de ani de la revoluția din Octombrie. În avionul, pilotat de un echipaj rusesc, s-au urcat Chivu Stoica, Alexandru Moghioroș, Grigore Preoteasa, Leonte Răutu, Ștefan Voitec, Nicolae Ceaușescu. Gheorghe Gheorghiu-Dej, având o premoniție (sau o informație?) a evitat deplasarea, dându-se bolnav. Era o aripă naționalistă a PMR, care demascase abuzurile Anei Pauker și ale acoliților ei, și care intenționa să negocieze independența politică și, foarte important, retragerea trupelor rusești de ocupație de pe teritoriul României. Iosif Visarionovici Stalin murise în 1953, iar la Kremlin se instalase Nichita Hrusciov, înconjurat de o camarilă militară și de politruci care, scăpați de sub teroarea ”tătucului”, își împărțeau (cu orice mijloace) zonele de putere din partid, din stat, din aramată, din serviciile secrete sau opresive. La aterizare avionul s-a prăbușit după ce a atins cu una din aripi un pâlc de arbori. În mod miraculos n-au murit decât membrii echipajului și, din delegația română, ministrul de externe în funcție, Grigore Preoteasa.

JUNIOR, ÎN CARTIERUL PRIMĂVERII
Anii au trecut, iar la București, după moartea lui Gheorghiu-Dej (1965) puterea trecuse în mâinile tânărului Ceaușescu, un naționalist imprevizibil și, într-un anume sens, vizionar. În selectul Cartier al Primăverii, unde se instalaseră greii conducerii comuniste de partid și de stat, s-a coagulat, în mod… natural o gașcă de progenituri puse pe viață boierească, adică, pe băutură cosmopolită, dame de companie, mașini luxoase, țigări și țoale americane. Celor mai ”bătrâni”, din garda veche (Jean Maurer, Gyuri Fazekaș, Sandu Bârlădeanu), li s-au adăugat câțiva tineri zvăpăiați din noua gardă (Serghei Mizil, Nicu Ceaușescu, Florinel Dănălache, Mădălin Voicu), dar și unii ceva mai ”studioși” (Petre Roman, Valentin și Zoe Ceușescu, Călin Andrei). Era începutul anilor ’70 când în această veselă adunătură a fost acceptat și juniorul Adrian Năstase, adus de mânuță de logodnica și viitoarea lui soție, Ilinca Preoteasa. Intrase în Cupolă și intenționa să se cațere până la vârful ei. Nu mai avea drum de întoarcere…

 

DANA MICULESCU ȘI MĂTUȘA TAMARA
Căsătoria lui Adrian cu Ilinca a fost una fulgurantă. Ea a emigrat în SUA. El s-a relaxat câțiva ani și, apoi, s-a reorientat spre o fostă colegă de facultate, Dana Miculescu, al cărei tată (Angelo Miculescu) ajunsese ministru al agriculturii, ba chiar vice-prim-ministru al guvernului. Adrian și Dana Năstase (căsătoriți în 1985) sunt împreună și azi. Au doi băieți (Andrei, născut în 1986 și Mihnea, născut în1993), mai multe proprietăți imobiliare în țară și în străinătate, conturi în diverse valute (în bănci din țară și din alte țări), o colecție impresionantă de artă (tablouri, gravuri, sculptură ambientală, porțelanuri etc.), o colecție de bijuterii (moștenirea, bat-o vina!), o colecție de arme de vânătoare, o fermă avicolă la Cornu și o văcuță simpatică pe care o lasă să pască liberă prin bătătură.
Tatăl Danei, Angelo Miculescu, a fost epurat de către Ceaușescu pentru că era căsătorit cu rusoaica Irina Cernașev. Aceasta, împreună cu sora ei, Tamara (da, da, mătușa Tamara!) fuseseră prietene apropiate ale Anei Pauker. Trimis de regimul comunist ca ambasodor extraordinar și plenipotențial în îndepărtata Chină, Miculescu a fost rechemat de la post în 1990 și a murit, nouă ani mai târziu, în urma unui accident rutier, pe undeva, prin Ialomița.

TREI CONDAMNĂRI, O CICATRICE
Ieșirea lui Adrian Năstase din viața politică este una lamentabilă. După pierderea prezidențialelor din 2004 a fost înlăturat de la conducerea PSD de către Mircea Geoană, apoi forțat să renunțe la funcția de președinte al Camerei Deputaților. Două anchete ale DNA ajunse-n instanță s-au soldat cu condamnări: doi ani cu suspendare  pentru deturnare de fonduri (afacerea ”Trofeul calității), în 2012 și patru ani cu executare pentru luare de mită (afacerea ”termopane”), plus trei ani cu executare pentru șantaj (afacerea ”Zambaccian”), în 2014. A executat o treime din pedeapsa contopită de patru ani și șase luni, apoi a fost eliberat condiționat, în iulie 2016. Se află încă sub interdicție judecătorească de a vota și de a candida la funcții publice. Are o cicatrice lăsată de trecerea unui glonț prin stratul superficial de epidermă la nivelul gâtului, în urma mascaradei de suicid din seara când urma să fie arestat pentru încarcerare.

 

Adrian Năstase este considerat, încă, de către mulți români, cel mai bun prim-ministru de după 1989. Mandatul său e asociat cu aderarea României la UE. A fost un susținător activ al tuturor formelor de cultură, al vânătorilor și pescarilor sportivi, al corupției instituționalizate, al lui Victor Ponta și al glumelor mitocănești (”Vă invit să-mi numărați ouăle”).
Fiul cel mare al familiei Năstase, Andrei, este căsătorit cu top-modelul Bianca Ciuvăț și a devenit, de curând, tată. Fiul cel mic, Mihnea, a fost, tot de curând, angajat la Bruxelles, la biroul europarlamentarului Cătălin Ivan.
Niciunuia dintre ei, sunt convins, nu-i trece prin cap să-și schimbe numele de familie, un nume care-i va purta spre un viitor strălucitor, de aur adevărat.

Cetățeanul informat

 

 

 

Leave a comment