Alte două zile, ”La pas pe Calea Victoriei”

 Și în acest week-end (2 – 3 septembrie, 2017) Calea Victoriei din București a fost din nou închisă traficului auto și oferită pietonilor, pe porțiunea dintre Piața Victoriei și Piața Palatului Regal.

Foarte mulți bucureșteni, de toate vârstele, mulți turiști străini și destui gură-cască par a fi încântați de acest fel de inițiative ale Primăriei Capitalei. Cei mai fericiți sunt, desigur, copiii, care au parte și de teatru în aer liber (”Pupăza din tei”, ”Capra cu trei iezi”, ”Povestea porcului” – Teatrul Țăndărică). Pe lângă asta, prichindeii se arată interesați de diverse ateliere: construiesc mașinuțe de lemn, fac păpuși din material textil, au un atelier de caligrafie și unul pentru papioane și funde, își pictează fețele, sunt liberi la trotinete, triciclete, biciclete.

În rest, tot ce vrei și ce nu vrei: animatori în costume de epocă, animatori pe picioroange, portretiști și caricaturiști, defilare de monocicluri, lustragii, flașnetari, bătaie cu flori, expoziții de fotografie, mașini de epocă, muzică stradală (chitară, vioară, acordeon, contrabas, violoncel) și teatru pe carosabil (schițe din Caragiale – Teatrul Masca).

Cam astea ar fi părțile lăudabile.
Nu mă interesează nici costurile, nici beneficiile materiale sau de imagine ale unora sau altora, atâta timp cât treaba e bine făcută. Dar nu pot să trec peste câteva constatări. Toate produsele puse la vânzare pe tarabele cu coviltir închiriate de la primărie sunt foarte, foarte scumpe. Alimente, dulciuri, artă meșteșugărească și îmbrăcămine artizanală, țesături, podoabe, obiecte decorative, desene, tablori, fotografii, suveniruri și toate celelate sunt oferite la prețuri de 4-5 ori mai mari decât valoarea lor reală.

Om fi noi, bucureștenii, mai bogați decât compatrioții din alte colțuri ale țării, dar nu suntem tâmpiți, să nu știm cât costă un cozonac cu nucă și rahat, o brățară din sticlă colorată, o pălărioară din pai de orez, o bluză de pânză topită, un borcan cu miere, un vas din ceramică.

O a doua observație este aceea privind numărul excesiv și total nejustificat al agenților de ordine: poliție locală, jandarmerie, BGS. N-am văzut salvări și mașini pompieri, dar este posibil să fie parcate pe străzile laterale.

În sfârșit, dar nicidecum în cele din urmă, nu înțeleg de ce evenimentului nu îi sunt asociate și câteva importante așezăminte culturale aflate pe… traseu: Muzeul Național ”George Enescu”, Academia Română, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară etc.

 Cetățeanul preumblat

Leave a comment