Bravo, Adrian Pătrușcă!

Citiți, vă rog, articolul semnat de Adrian Pătrușcă în EVZ din 7 septembrie a.c.: ”Țuțu de la Apărare executat pentru o miză geo-strategică”. Cu această precizare: nu geo-strategică este miza pe care o descifrează bine autorul articolului, ci geo-economică. Este vorba despre lupta marilor producători de armament pentru partea de cumpărături pe care Armata Română o va cheltui din acel 2% al Bugetului care i-a fost alocat.

Ne devine limpede de ce Trump s-a grăbit să-l invite pe Iohnannis la Casa Albă: pentru că se ivise oportunitatea ca țările membre ale UE, nemulțumite de clasa B în care le situa viziunea Europei cu mai multe viteze, să fie curtate  de americani în dauna marilor producători de armament din UE. După vizita lui Iohannis la Casa Albă, ”Țuțu de la Apărare” a devenit, pe față, cel mai mare cumpărător european de armament made in USA.

Macron a reacționat rapid și l-a întors pe Iohannis cu fața (cu portofelul, în fapt) spre producătorii francezi de armament. Dar portofelul se afla la Țuțuianu, care nu dădea semne că vrea să urmeze răzgândeala peședintelui său. Iohannis nu a avut curajul să anunțe publicului românesc că vrea să dăm și francezilor o parte din banii pe care i-am promis americanilor, iar Țuțuianu continua să meargă pe linia iohannistă inițială.

”Țuțu de la Apărare” devenise de prisos, un încurcă-lume. În lumea politicii există eliminări din joc cauzate de bani mult mai puțini. Acum, ceea ce avem de reconstituit este doar inteligența jocului operativ prin care SRI l-a scos pe Țuțuianu pe tușă, astfel încât să pară că totul a fost doar o reglare internă de conturi. Nici nu era greu, aici, în țara celor care își privesc buricul și cred că văd norii geo-strategici ai lumii. De acum înainte, având în vedere că UE este conflictuală în prezent și constatând că SUA joacă divide et impera pe terenul acestui conflict, ar fi cazul să ridicăm ochii de la spectacolul propriului buric și să urmărim informația deschisă, așa cum a reușit să o facă Adrian Pătrușcă.

Cetățeanul informat

Leave a comment