Cum o dă la pace Tudorel Toader cu Ambasadorii…

Ministrul Justiției, focșăneanul Todorel Toader, se dovedește a fi nu numai un jurist de excepție, dar și un foarte bun diplomat. El a inițiat o serie de întâlniri cu câțiva mabasadori ”grei” acreditați la București, cu scopul de a-i fezanda moldovenește pe tema propunerilor de modificare a unor legi, ce urmează să reașeze lucrurile în sistemul nostru judiciar pe noi poziții. Unele dintre aceste modificări au fost bine primite de către magistrați și juriști, altele vehement contestate în Stradă, dar și la nivelul Procurorilor șefi ai Parchetului General (Lazăr) și DNA (Kovesi).

Mass-media este și ea abrupt divizată, unele televiziuni susținând frenetic eliminarea prerogativelor prezidențiale de la numirea conducerii Parchetelor, trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministrului de Justiție sau înființarea unui Pachet special, în interiorul M.J., pentru anchetarea magistraților. Alte televiziuni, dimpotrivă, consideră aceste măsuri o tentativă de a subordona Justiți puterii politice, tentativă anti-europeană și inacceptabilă.
Îngrijorările unor ambasadori importanți de la București au primit reacția bolovănoasă și neproductivă a lui Călin Popescu Tăriceanu și mârâituri pe sub mustață de la Liviu Dragnea.

Tudorel Toader, mai inteligent și mai calculat, i-a invitat pe Excelențele Lor Hans Klemm (SUA) și Paul Brumell (Marea Britanie) la Minsiter (pe teren propriu!) și i-a asigurat de bunele sale intenții. Bănuiesc că nea Tudorel le-o fi pus sub nas câteva decizii ale CCR, câteva recomandări ale Curții de la Veneția, câteva prevederi legale concordante din propriile lor țări. Sunt sigur, în zilele următoare, această mișcare va continua, alți ambasadori cu voci sonore urmând să ia calea Ministerului de Justiție și să bea cafeluța în cabinetul ministrului Toader.

Care e schema?, ne vom întreba. Simplu. Atunci când modificările de lege vor pleca la Parlament, pentru a fi adoptate, Tudorel Toader va putea spune senin: ”Am informat reprezentanții marilor puteri partenere, oamenii au înțeles, au fost mulțumiți, am căzut cu ei la pace!”. Pe cine mai freacă grija despre menținerea sau diminuarea luptei anticorupție, n-are imporanță! Poate Binomul va fi și el reformat: în loc de SRI, procurorii vor avea alături un ministru. În loc de Președinte (oricare va fi) va decide un CSM superpolitizat. Judecătorii vor scăpa de presiunea procurorilor, iar computerul de la ÎCCJ va distribui dosarele (cu sau fără dedicație) la fel de ”aleator” ca și până acum, așa încât alea pe care le știm și noi să ajungă, fără emoții sau încurcături, la instanța care trebuie.
Iar ambasadorii vor veni și vor pleca, vor fi vigilenți sau neatenți, vor face lobby pe la Guvern pentru diferite firme, vor da recepții și vor zice în cor: ne place la Romania, dar abia așteptăm s-o tăiem către alte capitale mai puțin… aglomerate.

Cetățeanul legiferat

Leave a comment