Gemeni care s-au urât foarte urât: Dan și Traian

 

O LECTURĂ ÎNTÂRZIATĂ, DAR INSTRUCTIVĂ
Am citit cu mare întârziere cartea lui Dan Voiculescu apărută în 2014, la Editura RAO, sub titlul Uniunea Social Liberală. O idee care l-a îngenunchiat pe Traian Băsescu, și am înțeles ceva extrem de clar: din 2007 până în 2014, România a fost terenul de vânătoare a doi gemeni politici care s-au urât foarte urât.

TRĂDĂRI ȘI SOLUȚII IMORALE
Totul a început cu o slăbiciune de neiertat (pentru sine de neiertat) a președintelui PUR, care, în 2004, a acceptat să trădeze PSD ca să facă guvernul cu PD. Profesorul Voiculescu nu și-a putut ierta sieși ceea ce cinicul Băsescu a considerat a fi ”o soluție imorală”. Imorală a și fost. Voiculescu a dorit să șteargă această imoralitate publică printr-un gest radical de împăcare cu PSD: suspendarea președintelui Băsescu în 2007. La ora acelui gest, popularitatea lui Băsescu nu permitea concretizarea prin demitere a suspendatului. A fost o vâzoleală națională care n-a avut decât un rost subiectiv: să-l împace pe Voiculescu cu cei pe care i-a trădat în 2004.

 

ȘI-A JURAT, ATUNCI, ÎN BARBĂ…
Băsescu și-a jurat în barbă să-l pedepsească pe Voiculescu pentru acea vânzoleală care a dat țara peste cap. Geamăn în pofta sa de răzbunare (imagine în oglindă a lui Voiculescu de a răzbuna ”soluția imorală”), Băsescu avea nevoie de al doilea mandat prezidențial pentru a pune ”lupii” Justiției pe urmele Varanului. Voiculescu a reacționat din instinct față de victoria lui Băsescu asupra lui Geoană: a luptat un an de zile (2010-2011) pentru a uni PNL și PSD într-o uniune politică antibăsistă. Măsurile economice luate în mai 2010 de regimul băsist au dat apă la moară acestui proiect.
Proiectul avea în miezul său suspendarea și demiterea președintelui. Anul 2012 a fost terenul de încercare a glonțului de argint. Puterea președintelui (a Sistemului său de forță și de relații internaționale) a învins în cele din urmă, dar ura personală dintre cei doi gemeni a urcat la apogeu. ”Lupii” din justiție (unde, am aflat între timp, SRI își făcuse câmp tactic) l-au trecut pe Dan Voiculescu printr-o seamă de proceduri abuzive și i-au dat o condamnare usturătoare.

CINE-I DI VINĂ?
În 2014, Dan Voiculescu rememorează toată această tărășenie care a pus țara la teasc (în cartea sus-pomenită) și nu-și recunoaște nicio umbră de vinovăție. Băsescu, nu doar că nu-și recunoaște vreo vină, dar relatează cu încântare cum a rezolvat generalul Coldea impunerea unui complet de judecată dispus să-i dea 20 de ani de pușcărie lui Voiculescu.

ÎN LOC DE CONCLUZIE
În intervalul 200-2004, personajul politic pozitiv a fost în opoziție și se chema Traian Băsescu. Din 2004 până în 2014, nimeni n-a mai fost personaj politic cu adevărat pozitiv.

Cetățeanul informat

 

Leave a comment