George Soros

 

DASCĂLUL GLOBALIZATOR
George Soros este cel mai influent dascăl al societăților deschise către globalizare. Fără programele finanțate de el, prin rețelele de ONG-uri, aceste societăți ar fi fost mai puțin deschise către interesele globalizarii, ar fi rămas mai degrabă încastrate în mentaliăți naționaliste. Naționalism, azi, înseamnă vechiul protecționism economic. Din punctul de vedere al globaliștilor, un agent de influență precum Soros este extrem de prețios. Dar din punctul de vedere al societăților care îți propun să legitimeze anumite forme de protecționism, un astfel de agent devine la fel de pernicios precât descoperă respectivele societăți că este non-protecționismul.
România se află, acum, în primele ceasuri ale conștientizării consecințelor negative ale totalei sale deschideri către globalizare. În plan legislativ, globalizarea are nevoie de tot mai multă dereglementare (spre a lăsa cât mai libere piețele pe care evoluează și peștii mari și peștii mici).
Opusul moderat al globalizării ar fi o anume reglementare a relației pești mari-pești mici. Criza din 2008-2009 a readus în discuție nevoia de regementare. Soros însuși cere mai multă reglementare în domeniul financiar-bancar, dar continuă să profite, pe piețe, de absența reglementării.

CEVA FOLOASE NECUVENITE
Nimic infracțional, așadar, în acțiunea pedagocică a lui George Soros. În acțiunea reală, însă, rețelele de ONG-uri (finanțate dintr-o singură sursă privată) tind să devină mai influente într-o anume societate (mai puțin dezvoltată) decât pîrghiile guvernamentale. În esență, asociațiile non-guvernamentale preiau sub constrâgeri artificiale creșterea organică a pârghiilor democrației participative și le supun intereselor acelei unice surse private de finanțare.
Această focusare globală artificialzată de interese nu este infracțiune (în sensul penal al cuvântului), dar este un tip de manipulare din care pot rezulta foloase necuvenite pentru manipulatori. Cum, de pildă, în România este controlul Justiției de către rețeaua Soros.

PROBLEME CU CIA
Mai greu de înțeles (dar acest fapt este cercetat, acum, în SUA, de o comisie parlamentară) este conivența de interese globaliste între rețelele Soros și CIA. Ipoteza parlamentarilor americani este următoarea: nu cumva prin probarea acestei conivențe, vom afla că CIA a fost în ultimele decenii mai degrabă un instrument al globalizării decât al interesului național?
Iată în ce încurcături a intrat George Soros în ultima  vreme.

G20 DE LA HAMBURG
Până recent, multă lume (în toată lumea…) considera că globalizarea este totuna cu interesul național al SUA. Jumătate din SUA nu era de acord cu această identificare și a ales un președinte moderat anti-globalist. La G20 de la Hamburg președintele Trump a impus o premieră în declarația finală: considerarea unor forme de protecționism economic ca fiind legitime.
Acesta a fost secretul ultimelor decenii: faptul că interesul național al SUA a fost subordonat intereselor oligarhilor globaliști, care, în state precum România, erau cel mai bine protejate dacă Justiția locală închidea ochii față de afacerile lor mai murdare (corupția de la Microsoft, de pildă).
Nimic murdar în delocalizările multinaționalelor, dar ele au făcut să dispară, în SUA, în vremea administrației Obama, 14 milioane de job-uri. Câteva din ele s-au transferat la noi, dar s-au transferat aici și tehnicile de corupție statală perfecționate, în timp, de marile corporații.

Cetățeanul globalizat

 

Leave a comment