Mi-e dor de Tata Puiu!

Fotbalul românesc e în mare suferință și în cădere liberă, mai ales după alegerea (numirea politică, zic unii) a actualului președinte FRF, căruia nici nu vreau să-i pomenesc numele aici! Formula de competiție cu play-out și play-off părea a fi benefică, în sensul creșterii competiției la vârf, creșterii spectaculozității și, implicit, creșterii numărului de spectatori. Realitatea arată cu totul altfel. În Liga1 pătrund echipe de mâna a doua, care joacă destructiv, închis, încâlcit, doar-doar or ciupi câte un punct pe ici, pe colo, să nu se-ntoarcă de unde-au venit. În Ligile inferioare, e durere și jale. Echipele ”mari” (Steaua, Dinamo, Craiova, Timișoara, CFR Cluj) vând afară, când au un preț accepabil, jucătorii cei mai în formă. Ei se pierd, astfel, pentru fotbalul intern. Se pierd și pentru echipa națională, pentru că în campionatele străine joacă (de regulă) puțin, la echipe de talie medie sau mică, sunt greu de monitorizat și de selecționat.

În cea mai tristă situație este, din păcate, chiar echipa națională, unde selecționerul neamț Christoph Daum a pus-o repede de mămăligă, adică de-o încropeală penibilă, nesatisfăcătoare pentru așteptările suporterului român, neperformantă și, adesori, penibilă.

Mie, unul, mi-e dor de Tata Puiu, așa… cașchetă cum era el, cu mătăniile și cruciulițele pe care le pupa pătimaș, cu gramatica lui chinuită și chiar cu încăpățînările greu de acceptat. Știam, măcar, că Anghel Iordănescu a fost un mare jucător român, că visează fotbalul românesc și când nu doarme, că a făcut ceva performanțe cu Steaua și cu generația de aur, că e un bun pedagog și că învățase suficientă teorie de la nea Emi Jenei încât să mai câștige câte-un meci, chiar și cu echipe de mâna a șaptea din Europa. Va trece și partida cu Muntenegru (să vedeți ce bătaie ne luăm!) și vom trage linie. O linie atât de joasă, încât, Daum și ăia de l-au adus pe capul nostru nu vor mai putea trece pe sub ea.
Eu unul, la echipa națională văd un singur om: Dan Petrescu.

Mai vorbim, miercuri…
Cetățeanul selecționat

Leave a comment