Cacealma pentru naivitatea românească

MAI CERTĂREȚI CA ALȚII
Românii iubesc mult să se certe, dar se supără să afle că sunt mai certăreți ca alții. Ar fi plăcut orgoliului nostru să rămânem cum suntem, certăreți, dar să aflăm că alte nații sunt mai certărețe ca noi. Paradigma noastră mentală nu moștenește o tradiție aristrocratică a modelului de demnitate. La noi, demnitatea este să nu te lași călcat pe coadă. După ce ne-am exprimat indignarea, cosiderăm că am reparat toate stricăciunile.
Problema nu este tipolologia precară a demnității la români, ci naivitatea pe fondul căreia o apărăm. Acum câteva săptămâni ni s-a explicat că obligațiile legale către stat plasate în salarii vor fi trecute, toate, de la angajatori la angajați într-o formulă în care nici angajatorii, nici angajații nu vor pierde nimic.
Nimic de zis: nu vor pierde nimic, azi. Dar mâine, poimâine? Naivi cum suntem, nu ne-am gândit la situația din viitor în care statul va mări obligațiile legale către el. Nu le vom mai împărți cu angajatorii (juma-juma), ci le vom plăti doar noi, angajații. Desființarea tuturor obligațiilor sociale ale angajatorilor este un nesperat cadou făcut de PSD-Dragnea marilor angajatori exact în miezul unei discuții ce părea că va fi finalizată cu o lege de impozitare prin care acești angajatori nu-și vor mai putea ascunde profiturile. Una am vorbit, alta am făcut.

DIVERSIUNE BINE CALCULATĂ
A fost la mijloc o diversiune? Ba bine că nu. A fost chiar una deșteaptă, gândită, se pare, împreună cu… beneficiarii. Angajații vor fi, pe teremen lung, perdanții acestei șmecherii. Creșterile salariale (dacă vor fi) vor permite creșteri de obligații fiscale, dar aceste obligații nu vor mai afecta profiturile marilor angajatori. Una am vorbit, alta, exact pe dos, am legalizat. Ne-am indignat? Deloc. Nu ne-am indignat pentru că nu ne-am prins. Ne-am bucurat, cu naivitate, că vor fi, în sfârșit, impozitați pe profit și marii evazioniști și când colo, ce-am primit? Nimic. Marii evazioniști, în schimb, au scăpat de grija că vor plăti obligații fiscale de tip social.

Cacealma, sau trădare a interesului național? – întreabă economistul Ilie Șerbănescu.

PRECARITĂȚILE DEMNITĂȚII NOASTRE
Și, și. O cacealma care ascunde o lovitură dată interesului național.
Regizorii din spatele lui Dragnea nu l-au putut învăța, însă, totul. În ziua legalizării acestei trădări, guvernarea PSD a mărit acciza din benzină. În traducere, asta sună așa: nu am putut impozita profiturile marilor companii (supărați-vă pe forța colonială a multinaționalelor), dar avem nevoie la buget de banii pe care i-am fi luat de acolo, așa că îi vom lua tot de la voi, ca să putem compensa ce v-am dat, niște măriri de salarii, pe vremea când eram convinși că vom înfrânge forța colonială a multinaționalelor.
Cum se numește, oare, acest joc operativ pentru păcălirea naivității românești? Știință. Cineva știe chiar mai bine ca noi care sunt precaritățile demintății noastre.
Mărturisesc că am fost unul din naivii care au vrut să creadă în buna-credință a PSD-Dragnea și că m-am prins că jocul acestui lider este mincinos doar când am aflat că vrea impozit pe cifra de afaceri, ceea ce ar fi lovit fatal în IMM-uri. Soluția problemei era impozitarea transferurilor bancare, soluție aplicată de Ungaria lui Victor Orban.

Cetățeanul școlarizat

 

 

Leave a comment