Sensei Gușă în Realitatea unui procedeu nepermis

Campionatul Mondial de Judo de la Budapesta e pe sfârșite. Echipa României, care avea ca obiectiv obținerea unei medalii, se va întoarce acasă, cel mai probabil, cu traista goală. Nu mi se pare un capăt de țară, și nici nu vreau să fac, aici și acum, o analiză a acestei stări de fapt. De curând instalat în fruntea Federației Române de Judo, Cosmin Gușă a pus la dispoziția evenimentului televiziunea pe care o patronează, Realitatea. Numai că, a utilizat un procedeu nepermis (în Judo ar fi fost descalificat!): promovarea bine ticluită a creat iluzia că vom vedea, pe viu sau înregistrat, măcar luptele sportivilor noștri, măcar finalele competiției, sau măcar câteva secvențe memorabile din derularea C.M.J. În schimb, am primit în direct festivitatea de deschidere (spectacol absolut lamentabil din punct de vedere al nivelului artistic, cu un Marcel Pavel penibil, un Al Bano supraponderal și complet ieșit din voce și un tataie care a clacat încercând să cânte marele hit ”My Way”, compus de Paul Anka și făcut celebru de Frank Sinatra).

În rest, pe un fundal de poze frumos aranjate, am avut parte de știri cu caracter general, nesemnificative, de sărbătorirea zilei de naștere a Alinei Dumitru (bravo, foarte frumos gest!) și de anunțul că, din toamnă, loturile naționale vor fi coordonate și antrenate de un sensei japonez.

Cosmin Gușă a ajuns șeful F.R.J. cu sprijinul discret al prietenului său Marius Wieser, președintele F.I.J., care , la rândul lui, e bun prieten cu Vladimir Putin, fost judoka mediocru, actual unul dintre cei mai temuți oameni politici de pe mapamond.  Nu spun asta cu răutate, ci, dimpotrivă, cu convingerea că în sport, ca și în alte domenii, e bine să ai prieteni puternici, influenți, dispuși să te ajute.

Cosmin Gușă are și un fiu, ieșit din juniorat, care practică judo din copilărie. Nu știu să se fi remarcat cu vreo performanță notabilă la nivel internațional, dar în țară, probabil, a câștigat ceva concursuri, a strâns o sumă de diplome și medalii. Așadar, fiind implicat, măcar așa, în fenomen, Cosmin Gușă poate revendica o relativă competență. Am și eu doi băieți (gemeni) care au făcut acest sport de la vârsta de 7 ani, până pe la vreo 12-13, timp în care (la aceeași categorie de vârstă și categorii de greutate diferite) au fost campioni ai Bucureștiului, ai Zonei A (Sud) și, unul dintre ei, campion național, celălalt medalie de bronz (Campionatul Național pentru copii, Techirghiol, 2010). Spun asta pentru că mi-am însoțit și susținut băieții la absolut toate concursurile în care au luptat, sunt avizat în ce privește organizarea competițiilor, am simțit alături de ei amarul înfrângerii și dulcele victoriei, știu (ban pe ban) ce costuri implică practicarea judo-ului în România.

Cosmin Gușă, utilizând o retorică de fost politician, declara, cu ceva timp în urmă, că intenționează să lărgească aria de selecție până la nivel de sate și comune. Minunat, așa să-l ajute Dumnezeu! Ce a uitat președintele F.R.J. Cosmin Gușă să spună este cam pe unde o să găsească săli de antrenament dotate corespunzător cu materiale specifice (tatami, șpaliere, manechine, haltere, extensoare și aparate pentru creșterea masei musculare etc.). A mai uitat Cosmin Gușă să facă un calcul privind cheltuielile familiei pentru un copil judoka performant (kimono-uri, hrană suplimentară, deplasarea și cazarea la competițiile importante, eventuale tratamente medicale etc.) Dar să nu fim pesimiști, să așteptăm răbdători creșterea spectaculoasă a sportivilor judoka legitimați și a corpului de sensei care îi vor pregăti, să fim gata a aplauda primarii dispuși să se implice, sposorii generoși, performanțele ce ne vor face mândri. Pentru că, nu-i așa?, puțini știu ce muncă și câtă sudoare se adună într-un ippon decisiv.

Bine de știut! Competiția națională de Judo, la toate categoriile de vârstă și greutate, este organizată pe trei zone geografice: Zona A (Sud), Zona B (Vest) și Zona C (Est).
Orașele care pot organiza gale finale sunt numai următoarele: Zona A – București, Ploiești, Pitești; Zona B – Arad, Brașov, Baia Mare; Zona C – Constanța, Focșani, Iași, Miercurea Ciuc.

Cetățeanul judokat

Leave a comment