Steaua București: fotbal, performanță, mulți bani, destulă hoție

1986, anul de glorie al fotbalului românesc:
echipa de fotbal Steaua Bucureşti devine prima echipă din lagărul socialist care câştigă Cupa Campionilor Europeni. Cinci oameni esențiali în obținerea acestei mari performanțe au fost: Valentin Ceaușescu (protecție politică și aducerea de jucători valoroși la echipă), sensei Florentin Marinescu (pregătire fizică și psihologică), Emerich Jenei (antrenor), Anghei Iordănescu (antrenor-jucător) și Marius Lăcătuș (emblema unui grup de fotbaliști excepționali).

VÂNZAREA LA PRIMA STIRGARE
1994, anul în care afaceristul Viorel Păunescu vinde echipa de fotbal Steaua Bucureşti, al cărei proprietar devenise după revoluția butaforică din Decembrie 1989. Cumpărători, printre alţii Gigi Becali. Amănuntele acestei tranzacţii, referitor la numărul cumpărătorilor, printre care figurează, din câte am înţeles urmărind discuţiile de la diferite posturi TV, Victor Piţurcă şi Tudorel Stoica cu bani împrumutaţi de la Gigi Becali. Tranzacţia s-a efectuat între Becali în principal şi Păunescu, deci nimeni, dar absolut nimeni, nu pomeneşte nimic de implicarea în această vânzare a Clubului Armatei Steaua Bucureşti, care la acea vreme nu mai avea secție de fotbal, aceasta aparţinând d-lui Păunescu, dar mai avea, cum mai are şi în prezent, alte secţii. Până la urmă, Piţurcă şi Stoica recunosc că au cedat părţile lor lui Becali şi nimeni nu zice nimic… câţiva ani buni.

 CHIRIA, BAT-O VINA!
Toate bune şi frumoase, echipa joacă sub numele Steaua Bucureşti în ţară şi peste hotare, numai că Becali află, din întâmplare, de la finul Borcea şi apoi de la Copos, că Dinamo, respectiv Rapid plătesc chirie pentru stadioanele Dinamo şi Giuleşti câteva mii de euro, în timp ce el plătea pentru aceleaşi servicii câteva zeci de mii. Face scandal şi mută echipa pe alte stadioane. Până şi pe Naţional preţul e mai mic. Generalul Boroi (cum a ajuns ăsta general, cum îşi iau ăştia gradele ?!?) care momentan are stadionul Ghencea în grijă şi pază, să nu-l fure teroriştii, se ‘nervează cu nervii lui nervoşi şi alertează pe alt neica-nimeni, juristul Talpan (oare băiatul ăsta cu ce se ocupă, n-are altceva de făcut?) şi gata, proces lui Becali că n-are dreptul folosească numele Steaua Bucureşti pentru echipa pe care o cumpărase în 1994. Pentru mine e clar un singur lucru: echipa lui Becali pe Ghencea justifică slujba lui Boroi pe Ghencea iar banii lui sunt foarte utili şi pentru celelalte secţii ca finanţare (de aia îl susţine clubul pe Boroi!!).
Gigi Becali se supără, își ia jucăriile (nocturna, tabela electronică, ceva dotări de prin vestiare) și pleacă în bejenie cu echipa jucând sub numele societății comerciale înregistrate legal: Fotbal Club Steaua București (FCSB). Se schimbă emblema, nu și culorile. Rămâne în litigiu palmaresul, care, între noi fie vorba, nu e de colea!
Ce face Ministrul Apărării? Face o nouă echipă Steaua Bucureşti, alţi bani, altă distracţie, să promovăm cu ea până-n Liga a 2-a, că în Liga 1 tot n-avem voie, că suntem club departamental, și nu ne lasă UEFA. În ”proiect” sunt implicați, în mod surprinzător, Marius Lăcătuș și Fane ”Moțăței” Iovan.

 

MINGEA LA APĂRARE…
Dom’ Ministru de la Apărare, matale, care îi păstoreşti pe băieţii ăştia, nu mai bine dai afară pe Boroi şi pe Talpan că tot n-au altă treabă decât să te tragă în procese unde mai dai şi bani şi dai în folosinţă îndelungată (pe 10-20 ani) stadionul Ghencea lui Becali? Sigur o să obţii o sumă convenabilă, mai ales că se şi reabilitează acum? Chiar nu e păcat să joace acolo o echipă de Liga 3 c-aşa vrea muşchiul lui Boroi și prostia lui Talpan?

 HOȚUL CINSTIT: PIȚI
Încă ceva: Piţurcă, ai fost la vânzare în ‘94, nu ştiai că e furăciune (aşa cum zici acum). Atunci de ce te-ai mai dus să antrenezi la hoţul de Gigi echipa asta fără nume? Mai ales că tălică te pricepi la hoţomănii, ai încercat parcă şi la un cazino, ai încercat şi cu Mititelu, nu mai bine o antrenezi pe Nina Balerina, mai faci un băieţel, alea, alea… Iar între timp poate îl întrebi pe Tudorel să ne spună şi nouă cam cât plăteşte Anderlecht pe un junior de mare perspectivă şi valoare, şi cât a încasat clubul Steaua pe fiul domniei-sale, că tot veni vorba de cinste!Urât mai îmbătrânesc unii…
 
Cetățeanul înstelat

P.S. Fotografia de mai jos a fost făcută în 20.06.1991 de către Gabriel Ghimpășanu, iar pe spatele ei scrie: ”Un fost stelist și un fost ”sponsor”, Marius Lăcătuș și Valentin Ceaușescu redivivus”.
Ea a fost publicată (cred) în Ziarul ”Cotidianul”.

Leave a comment